Wie op Schiphol vliegt op een zonnige dag, valt het gelijk op: veel Nederlandse huizen zijn beplakt met zonnepanelen. Van boven lijken de Nederlandse woonwijken spiegelpaleizen, die de zonne-energie gulzig opzuigen. Goed nieuws, zou je zeggen, vanuit een duurzaam perspectief.

Maar de groeiende populariteit van zonnepanelen – inmiddels hebben ruim twee miljoen huishoudens zonne-energie- zorgt voor problemen op het stroomnet.

Veel huishoudens wekken meer op dan ze zelf gebruiken en leveren een deel van de stroom van hun zonnepanelen terug aan het net. Energieleveranciers krijgen mede hierdoor zoveel energie te verwerken, dat er netcongestie ontstaat.

Op bepaalde momenten kan het stroomnetwerk vol raken en dan is het afnemen van zonnestroom van huishoudens voor energiebedrijven financieel onvoordelig.

We zijn nu op een punt beland dat energiebedrijven kosten in rekening gaan brengen voor het terugleveren van zonnestroom. Het meest recente voorbeeld kwam deze week van Budget Energie, met zo’n 800.000 aangesloten huishoudens in Nederland. Dinsdag meldde Budget Energie dat klanten met zonnepanelen kosten gaan betalen voor zonnestroom die ze terugleveren.

Normaal gesproken krijgen klanten met zonnepanelen juist een vergoeding als ze stroom terugleveren aan hun energieleverancier. Hierbij gelden twee soorten vergoedingen. Aan de ene kant is er de salderingsregeling. Hierbij wordt stroom die klanten van energiebedrijven afnemen, weggestreept tegen de stroom die ze terugleveren. Dit gebeurt tegen het reguliere tarief van de energieleverancier.

Leveren klanten met zonnepanelen echter méér stroom terug dan ze afnemen, dan geldt voor die extra teruglevering een ander, veel lager tarief: de zogenoemde terugleververgoeding.

Stel dus dat een consument met zonnepanelen 2000 kWh aan stroom teruglevert per jaar en 1.500 kWh afneemt van het energiebedrijf. Dan wordt eerst 1.500 kWh van de teruggeleverde stroom weggestreept tegen de stroom die is afgenomen. Dit gebeurt tegen het reguliere tarief van bijvoorbeeld 0,35 euro per kWh.

Voor de overige 500 kWh aan teruggeleverde stroom geldt de terugleververgoeding. Die ligt doorgaans veel lager op bijvoorbeeld 0,05 euro per kWh.

Zo laten energieleveranciers klanten met zonnepanelen extra betalen

Met het bovenstaande in het achterhoofd kijken we eerst naar een aantal manieren waarop energiebedrijven klanten met zonnepanelen extra kosten in rekening brengen.

Sommige energiebedrijven rekenen hogere vaste kosten per maand, andere bedrijven geven nieuwe klanten geen welkomstkorting als ze zonnepanelen hebben en een aantal energiebedrijven rekent kosten voor het terugleveren van zonnestroom. Vergelijkingssite Keuze.nl heeft hiervan een overzicht gemaakt.

Budget Energie: Zoals hierboven genoemd, gaan alle klanten van Budget Energie die elektriciteit terugleveren aan het net via hun zonnepanelen meer betalen. Het gaat om een maandelijkse heffing van 3 euro tot 90 euro per maand, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Ook krijgen klanten mét zonnepanelen, in tegenstelling tot klanten zonder, geen welkomstkorting meer.

VandeBron: ook deze energieleverancier brengt kosten in rekening voor klanten met zonnepanelen, als ze stroom terugleveren aan het net. Net als bij Budget Energie zijn de kosten hoger, naarmate je meer stroom teruglevert.

Innova Energie en Mega geven geen welkomstkortingen meer aan klanten met zonnepanelen.

Coolblue Energie rekent hogere vaste leveringskosten voor klanten met zonnepanelen.

Wat geven leveranciers qua terugleververgoeding aan klanten?

Bij Budget Energie en Vandebron betalen klanten met zonnepanelen dus een bepaald bedrag per maand, voor de stroom die ze terugleveren. Maar dat betekent niet dat het terugleveren van zonnestroom niets meer oplevert.

Wie bij Budget Energie bijvoorbeeld 900 kWh op jaarbasis aan zonnestroom teruglevert, betaalt daarvoor 3 euro per maand, dus 36 euro per jaar. Echter, een klant die bijvoorbeeld 800 kWh aan stroom per jaar afneemt van Budget Energie valt nog steeds onder de salderingsregeling.

Dus de afgenomen energie wordt nog steeds weggestreept tegen de teruggeleverde energie. Bij een stroomtarief van bijvoorbeeld 0,32 euro per kWh betekent dit dat de teruggeleverde energie een financiële waarde heeft van van 256 euro (800 kWh maal 0,32 euro). Daar moet je alleen nog de 36 euro aan extra kosten vanaf trekken.

In het bovenstaande voorbeeld is er nog 100 kWh aan teruggeleverde stroom die niet onder de salderingsregeling valt, maar onder de terugleververgoeding. Die ligt bij Budget Energie op 0,05 euro per kWh, volgens een overzicht van Energievergelijk.nl. Dus dat levert per saldo 5 euro op.

Bekijk hieronder het hele overzicht van actuele terugleververgoedingen:

LEES OOK: Energiebedrijven verlagen de vergoeding voor zonnestroom waardoor opbrengsten van zonnepanelen steeds minder worden.